5 dôvodov pre prírodné dezodoranty

V súčasnosti stále žijeme v domnienke, že potenie je niečo zlé a snažíme sa robiť všetko pre to, aby sme na tričku nemali žiadne prepotené mapy. Väčšinou teda siahame po silných syntetických dezodorantoch či antiperspirantoch, ktoré obsahujú mnoho toxických zložiek, ktoré nie sú pre náš organizmus zrovna najlepšou voľbou. Potenie je prirodzená reakcia nášho tela na teplo alebo na stresovú situáciu. Ale ako docieliť aby to nebolo také nepríjemné? Na trhu je plno rôznych dezodorantov, ktoré sľubujú chránenú a sviežu pokožku, ale možno by ste mali zvážiť alternatívu - nepoužívať chemické dezodoranty.

 

Tu je niekoľko dôvodov, prečo je vhodné prejsť na prírodné alternatívy:

  1. Neobsahujú dráždivé a škodlivé chemikálie: Väčšina bežných komerčných dezodorantov obsahuje chemické látky, ako sú hliník, parabény, ftaláty a syntetické vonné látky. Tieto látky môžu preniknúť cez pokožku a narušiť prirodzenú rovnováhu tela. Hliník je často spojovaný s rakovinou prsníka a môže mať aj negatívny vplyv na funkciu lymfatického systému.

  2. Neblokujú prirodzený proces potenia: Syntetické antiperspiranty často blokujú póry, aby sa zamedzilo poteniu. To síce môže eliminovať zápach, ale zároveň bráni prirodzenému procesu odstraňovania toxínov z tela. Potenie je prirodzený spôsob, ako sa telo zbavuje odpadových látok, a blokáda tohto procesu môže byť pre organizmus škodlivá. Úlohou prírodného dezodorantu je hlavne pôsobiť proti zápachu a vďaka obsahu škrobu jemne absorbovať pot.

  3. Nevyvolávajú podráždenie pokožky: Mnoho chemických dezodorantov môže spôsobiť podráždenie a začervenanie pokožky. To je najmä pre citlivú pokožku nepríjemné a môže spôsobiť nepohodlie.

  4. Prírodné alternatívy sú účinné: Našťastie existuje množstvo prírodných alternatív, ktoré sú rovnako účinné v boji proti zápachu. Prírodné dezodoranty sú zvyčajne vyrobené z prírodných zložiek, ako sú esenciálne oleje, sóda bikarbóna, kokosový olej, včelí vosk a škrob. Tieto zložky majú antibakteriálne a dezinfekčné vlastnosti a dokážu neutralizovať zápach potu. Pozor však pre určité percento vysoko citlivých ľudí môže aj sóda bikarbóna byť dráždivá, preto odporúčame takýmto osobám siahnúť po dezodorante bez sódy.

  5. Šetrné k životnému prostrediu: Chemické dezodoranty obsahujú zložky, ktoré môžu byť škodlivé nielen pre vašu pokožku ale aj pre životné prostredie. Keďže sa nevyhnú recyklačným procesom, ich zložky môžu skončiť v pôde a vode a negatívne ovplyvňovať prírodu.

Výbornou zložkou v deodorantoch je šalvia, ktorá redukuje potenie. Pokiaľ sa príliš potíte môžete ju piť v podobe čaju.

Ak ste sa už rozhodli dať prírodným dezodorantom šancu, pamätajte, že prechod môže byť trochu náročný. Váš organizmus si môže chvíľu zvykať na nový spôsob eliminácie toxínov, ale vaše telo vám za to poďakuje. Čím viac toxických prípravkov používate tým viac sa ich telo musí zbavovať a to aj v podobe zapáchajúceho potu. Prírodné dezodoranty vám poskytnú účinnú ochranu a zároveň vám umožnia prirodzené potenie, čo je dôležité pre zdravie a rovnováhu tela.

Na výber je niekoľko variant:

Roll on - nanášajú sa guličkou priamo na pokožku,

V podobe krému ktoré sa nanášajú a rozotrú prstami

V tube na priame nanášanie na ošetrovanú pokožku bez nutnosti používať prsty. 

 

 Tu si môžete vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám

 

 

 
 
Nezabúdajte že niekedy trvá aj pár týždňov či mesiac, kým sa telo zbaví škodlivín z komerčných antiperspirantov a navykne si na prírodnú alternatívu.