Ako na netoxické pranie

 
 
 

 

Dnes je už všeobecne známe že klasické pracie prostriedky a aviváže obsahujú mnoho syntetických a zdraviu škodlivých zložiek, ktoré sa denne 24h dotýkajú vašej pokožky. Preto je veľmi dôležité zamyslieť sa v čom perieme a aké prostriedky používame. Veľa ľudí sa domnieva že po vypláchaní prádla sa tieto zložky vyplavia čo však vôbec nie je pravda. Aj po niekoľkých praniach budete cítiť vôňu prostriedku či aviváže, aj keď ich nepoužijete. To je dôkaz že sú stále prítomné v prádle.

Taká aviváž obsahuje syntetické vonné látky (najčastejšie ropné deriváty), ktoré sú vysoko dráždivé, niektoré sú dokonca potvrdené karcinogény.

Pozrime sa teda čo klasické prášky obsahujú:

  • Tenzidy: povrchovo aktívne látky používane v klasických pracích prostriedkoch sú vyrábané synteticky, najčastejšie z petrochemických surovín (ropy či dehtu) a majú negatívny vplyv nielen na ľudské zdravie ale aj na životné prostredie
  • Fosfátylátky používané na zmäkčenie vody, ktoré sú silne toxické pre životné prostredie
  • Optické rozjasnovače: látky ktoré absorbujú UV žiarenie a vyžarujú modré svetlo, ktoré spôsobuje dojem bielšieho prádla. Vaše prádlo teda nijako nevybieli ale donúti vás si to myslieť. Tieto látky sú preukázateľne príčinou podráždenia pokožky a zároveň sú toxické pre životné prostredie
  • Konzervanty: vysoko dráždivé látky spôsobujúce silné kožné reakcie a vysoko toxické pre ľudské orgány. Taktiež majú negatívny vplyv na životné prostredie
  • Syntetické parfémy: syntetické vonné látky (najčastejšie ropné deriváty) sú vysoko dráždivé a sú považované za jednu z najškodlivejších zložiek drogérie a kozmetiky vôbec. Pod názvom "parfum/fragrance" sa môžu skrývať stovky až tisícky najrôznejších látok.

 

 

Ak ste sa rozhodli prať netoxicky nevešajte hlavu, nie je to nič zložité.

 

Ako prvé je dôležité si vyčistiť pračku od zbytkov bežných pracích prostriedkov.  Ako na to?
Do práčky nasypte 200g kyseliny citrónovej a pustite pračku na program s najvyššou teplotou poprípade čistiaci program ak taký program vaša práčka má.

Následne si zvoľte prostriedok na pranie ktorý preferujete. 

 

  • Mydlové vločky: Najideálnejšou voľbou je pranie v mydlových vločkách ktoré sú vyrobené z kokosového oleja a majú najlepšiu praciu schopnosť. Prírodné mydlá sa v odpadových vodách rozložia pôsobením baktérií za relatívne krátku dobu. 
  • Tekuté pracie prostriedky Sonett:   Pranie v pracích géloch je vhodné ak preferujete pranie pri nižších teplotách.  Taktiež sú vhodné na ručné pranie.
  • Prášok na pranie Sonett: Ak Vám nevyhovujú na pranie gély ani mydlové vločky  môžete siahnuť po pracích  práškoch značky Sonett. 

 

 

  • Pracia sóda (uhličitan sodný, Na2CO3): používa sa ako zmäkčovadlo vody. Avšak ak periete v mydlových vločkách od Alchymistiek tie obsahujú citrát čo je prírodný zmäkčovač, takže nie je potrebné pridávať sódu na pranie.
  • Zmäkčovač vody Sonett: Pri praní v prostriedok od Sonett je ideálnou voľbou zmäkčovač Sonett, ktorý zvyšuje účinky pracích prostriedkov  a viaže  horčík a vápnik rozpustený vo vode tak, aby prací prostriedok mohol rozvinúť svoju plnú praciu silu
  • Perkarbonát sodný: bieliaca látka ktorá sa pridáva k praciemu prášku pri praní bledého prádla. Pri praní sa rozkladá na uhličitan sodný a peroxid vodíka, ten sa ďalej rozloží na kyslík a vodu. A práve aktívny kyslík spôsobuje bielenie a dezinfekciu prádla.

 

 

Na zmäkčenie prádla, vypláchanie zbytkov mydla či pracieho prášku a minerálov z vody, na vyrovnanie PH (nakoľko je mydlo zásadité) doporučujeme zvoliť jedno s nasledovných:

  • Aviváž s netoxickým (nontoxic) zložením, napríklad Almawin - vhodné aj na jemné prevoňanie prádla   

 

 

  • Kyselinu citrónovú v koncentrácii 15% (teda 150g kyseliny a 850g vody) dávkujeme klasicky do priehradky na aviváž

 

 

 

Verím že si obľúbite zdravšie a ekologickejšie pranie a nebude to ani pre Vás nič zložité.

 

Katka Netoxicky.sk