Ekzém - zbavte sa toxických látok v domácnosti.


 

Je až alarmujúce ako prudko narastá počet detí aj dospelých trpiacich alergiami a ekzémami. Nezanedbateľný vplyv má okrem našej genetickej preddispozície tiež príliš veľké množstvo toxických či syntetických látok nachádzajúcich sa všade okolo nás (napr. kozmetika, lieky, potraviny, drogéria, voda.) Týmto látkam je náš organizmus denne vystavovaný. 

Liečba ekzému je beh na dlhé trate a zbavenie sa toxických produktov v domácnosti je síce len podpornou avšak veľmi dôležitou súčasťou liečby ekzému. Chemikálie výrazne narušujú kožnú bariéru. Naša koža je vysoko priepustná membrána a všetko čo sa jej dotýka a s čím príde do styku sa dostáva do nášho organizmu.

Takže si povedzme čo je dôležité urobiť:

Bezodkladne prestať používať všetku kozmetiku obsahujúcu akékoľvek toxické zložky čo i len v malom množstve, nakoľko aj malé množstvo môže nepriaznivo pôsobiť a dráždiť už tak podráždenú a citlivú pokožku. Ideálne je nepoužívať žiadnu kozmetiku a miesto toho využiť iba čisto prírodné suroviny (napríklad kvetové vody, jednozložkové maslá napríklad bambucké či mangové alebo jednozložkové oleje - mandľový, šípkový)

Vymeňte klasické sprchové gély za tuhé mydlo. Áno môže sa zdať že mydlo vysušuje. Avšak mydlo s vysokým obsahom kozieho mlieka alebo mydlo s lanolinom naopak ekzematickej pokožke veľmi uľavujú a navyše umývanie mydlom narozdiel od umývania sprchovým gélom je prospešne pre mikrobióm pokožky.

Pozor na prostriedky založené na vazelíne (petrolatum, oilatum, parafín, minerálny olej). Koža pod takýmito prostriedkami nedýcha a tým pádom vzniká priestor na množenie plesní a kvasiniek. 

Keby len predsa niekomu viac vyhovovali kompletné kozmetické výrobky v ponuke máme už aj pre extra citlivú pokožku bez parfemácie.

Ďalším nemenej dôležitým krokom je začať používať netoxické pracie a čistiace prostriedky. Je dôležité si uvedomiť že naša pokožka je v kontakte s vypratým oblečením alebo posteľnou bielizňou takmer 24hod denne. Odporúčame prať v mydlových vločkách bez vône alebo v pracom prostriedku pre citlivú pokožku sensitive. Vyhýbajte sa používaniu pracej sódy, ktorá taktiež môže citlivú ekzematickú pokožku dráždiť. Pri praní je vhodné pridať extra pláchanie. Miesto aviváže používajte ocot či 10% roztok kyseliny citrónovej (100 g kyseliny citrónovej na 900 ml prevarenej alebo destilované vody) 

Zamerajte sa tiež na vhodné prostriedky na umývanie riadu a do umývačky. Zbytky týchto prípravkov zostávajú aj po dôkladnom opláchnutí na riade a tým pádom s nimi prichádzame do kontaktu nielen pri umývaní. Namiesto leštidla do umývačky môžete taktiež použi ocot či už spomenutý 10% roztok kyseliny citrónovej.

Je potrebné doma okamžite prestať používať čokoľvek s umelou vôňou. Ide o najčastejšie alergény, ktoré môžu obsahovať množstvo toxických a dráždivých zložiek. Ideálne je prejsť na kompletnú netoxickú domácnosť u všetkých členov rodiny. 

Jedná sa o najjednoduchšie a najrýchlejšie opatrenia ktoré môžete pri boji s ekzémom urobiť. 

Typy pre upokojenie:

  •  ovsenné vločky - kúpeľ v ovsenných vločkách pomáha pri svrbení, proti suchosti, a ukľudňuje podráždenú pokožku. Prispieva k obnove kožnej bariéry. Kúpeľ je vhodný aj pre deti.
  •  jabĺčný ocot - kúpeľ v jablčnom octe dezinfikuje a upokojuje podráždenú pokožku (1 až 4 hrnčeky do klasickej vane. Ideálne začať s jedným a neskôr pridávať)  Pozor pri rozškriabanom ekzéme môže štípať. 
  • zinková masť na vysušenie a ukľudnenie ekzému, hlavne na červené svrbiace ložiská, pupienky či pľuzgieriky. Vhodné aj pre najmenšie detičky.
  • levanduľová voda je bezpečná  aj pre najmenšie bábätká. Upokojí svrbenie a ukľudní podráždenú pokožku. 
  • epsomská soľ  kúpeľ v epsomskej soli napomáha detoxikovať a zbavovať sa škodlivých látok z organizmu.

Všetky tieto rady vám môžu výrazne pomôcť v boji proti tomuto nepríjemnému ochoreniu.

 

Netoxicky.sk