Netoxická domácnosť pre začiatočníkov

Ako začať jednoducho a bez stresu

Úvod: Prečo je dôležitá netoxická domácnosť?

Netoxická domácnosť znamená zbaviť sa zbytočných chemikálií, ktoré sa často skrývajú v našich každodenných produktoch. Prečo by nás to malo zaujímať? Pretože menej chemikálií a syntetických produktov znamená menšiu záťaž pre našu imunitu a naše zdravie a zdravie našich blízkych, lepší vzduch na dýchanie a čistejšie životné prostredie. A v neposlednom rade, netoxický prístup je šetrný k našej planéte. Či už ste nováčik, alebo len chcete spraviť pár malých zmien, každá maličkosť sa počíta!

 Začnite s Netoxickým praním

Práve pranie je najdôležitejšou časťou pri prechode na netoxickú domácnosť. Vypraté oblečenie, spodná bielizeň, posteľná bielizeň či uteráky sú v kontakte s našou pokožku takmer nonstop. 
Bežné pracie prostriedky zanechávajú na našom oblečení zvyšky syntetických zložiek, ktoré môžu dráždiť pokožku. Ako teda prať netoxicky?

  • Naše odporúčanie: Najčistejšie a najekologickejšia alternatíva je pranie s mydlovými vločkami
  • Taktiež môžete vyskúšať Eko prací gél, ktorý je účinný aj pri nízkych teplotách a je šetrný k citlivej pokožke.
  • Tip: Použite ocot alebo kyselinu citrónovú ako prírodný zmäkčovadlo - nielen že zjemní tkaniny, ale aj osvieži vašu práčku.
  • Na udržanie dokonalej čistoty vašej bielizne siahnite po perkarbonáte 

Pre podrobnejšie informácie ohľadne prania si prečítajte článok "Ako na netoxické pranie"

 

 Čistenie bez dráždivých prostriedkov

Bežné čistiace prostriedky môžu obsahovať chemikálie, ktoré dráždia pokožku, oči a dýchacie cesty. Navyše, sú často zabalené do plastov, čo tiež nie je úplne ideálne. Našťastie existujú jednoduché alternatívy:

 

DSC_0011crop

 

Osobná starostlivosť bez škodlivín

Šampóny, sprchové gély či krémy môžu byť plné parabénov, sulfátov a syntetických vôní, ktoré sú pre naše zdravie nebezpečné a môžu byť škodlivé. Čo s tým?

  • Vyberajte prírodnú nontoxic kozmetiku: Pozrite sa na naše  zubné pasty bez fluoridu alebo Šampóny šetrné k vašim vlasom – bez zbytočných dráždivých zložiek, len čisté prírodné ingrediencie.
  • Tip: Skúste postupne meniť produkty, ktoré používate každý deň, za ich netoxické alternatívy. Malé kroky vedú k veľkým zmenám!

POZOR: Nie všetko na trhu čo je označované za prírodné je aj netoxické

 

eko balíčky newletter (3)

Kvalitný vzduch bez syntetických vôní

Osviežovače vzduchu a voňavé sviečky môžu byť plné syntetických látok, ktoré škodia nášmu dýchaciemu systému. Ako mať svieži vzduch bez nich?

  • Používajte prírodné osviežovače: Skúste na hlinenú misku nakvapkať éterické oleje, ktoré nielenže krásne voňajú, ale majú aj množstvo benefitov pre naše zdravie.
  • Prečistite vzduch v domácnosti: Ak máte radi plápolanie horiacej sviečky siahnite po sviečkach z včelieho vosku, okrem toho, že sú prírodné a ekologické, na rozdiel od iných technicky vyrábaných sviečok so syntetickými prísadami, nie sú toxické. Rozvoňajú a prečistia vzduch vo vašej domácnosti.

    Propolis, ktorý je vo vosku obsiahnutý všeobecne priaznivo pôsobí na dýchacie cesty. Zapálením  takejto sviečky, zo svojej domácnosti odstránite prach, baktérie, ako aj alergény.

  • Tip: Zvážte investíciu do izbových rastlín, ktoré prirodzene čistia vzduch. Napríklad aloe vera či zelenec sú skvelými „prírodnými filtrami“.

 Netoxická kuchyňa a riad

Prechod na netoxickú domácnosť sa netýka len čistenia a starostlivosti o telo. Zamerajte sa aj na svoju kuchyňu:

  • Vyhnite sa plastom: Sklo a nerez sú udržateľné, bezpečné a ľahko sa čistia. Uprednostnite nerezové fľašky na nápoje pred tými plastovými.
  • Tip: Vyberajte si kuchynské potreby vyrobené z prírodných materiálov, ako sú drevo, bambus alebo nehrdzavejúca oceľ. A na obedy so sebou používajte opakovane použiteľné nádoby zo skla či nerezu.

Dizajn bez názvu - 2024-08-07T221224.632

 

 Umývanie riadu bez toxických chemikálií

Bežné prostriedky na umývanie riadu obsahujú chemické látky, ktoré zanechávajú stopy na riade a potom sa dostávajú do jedla. Ako teda umývať riad bezpečne a efektívne?

 

Záver: Malé kroky vedú k veľkým zmenám

Vytvoriť netoxickú domácnosť je jednoduchšie, ako sa môže zdať. Každý malý krok, ako je výmena pracieho prášku či čistiaceho spreja, znamená krok vpred k zdravšiemu a ekologickejšiemu životnému štýlu. Začnite postupne a užívajte si túto cestu. A ak potrebujete pomoc, mrknite na náš e-shop, kde nájdete široký výber netoxických produktov.