Tajomstvo zdravších zubov - zbavte sa syntetických zložiek

Zdravie našich zubov a ďasien hrá kľúčovú úlohu v celkovom zdraví nášho tela. Zubná pasta je jedným z najdôležitejších produktov, ktoré používame denne na zabezpečenie ústnej hygieny. Avšak, nie všetky pasty sú rovnaké. Komerčné zubné pasty, ktoré nájdeme na pultoch obchodov, často obsahujú syntetické látky, ktoré môžu mať nežiaduce účinky na naše zdravie. Netoxické, prírodné zubné pasty predstavujú zdravšiu a bezpečnejšiu alternatívu. V tomto článku sa pozrieme na výhody používania netoxických zubných pást a prečo by ste sa im mali vyhnúť tým chemickým.

Klasické zubné pasty: Čo sa skrýva v ich zložení?

Väčšina komerčne predávaných zubných pást obsahuje niekoľko syntetických zložiek, ktoré môžu vyvolávať otázky o ich bezpečnosti pri dlhodobom používaní. Medzi najčastejšie problematické zložky patria:

  • Fluorid: Hoci fluorid sa často prezentuje ako látka, ktorá pomáha predchádzať zubnému kazu, jeho nadmerné používanie môže viesť k zdravotným problémom, ako sú fluoróza (poškodenie zubnej skloviny ktoré sa prejavuje kriedovo bielymi škvrnami na sklovine zuba. Vzníká pri nadmernom prísune fluoridov. Zdrojom môže byť časté prehĺtanie zubnej pasty, u detí nevhodne zvolená zubná pasta s vysokým obsahom fluóridov) alebo dokonca otrava fluoridom. Mnohí odborníci tiež upozorňujú na potenciálne riziká spojené s jeho akumuláciou v tele.

  • SLS (sodium lauryl sulfate): Táto látka sa používa na to, aby pasta penila, avšak u mnohých ľudí spôsobuje podráždenie sliznice ústnej dutiny, vysušovanie a dokonca aj tvorbu bolestivých vriedkov. Táto istá látka sa v komerčnej kozmetika používa tiež v šampónoch, sprchových géloch či tekutých mydlách,

  • Triclosan: Antibakteriálna látka, ktorú možno nájsť v niektorých zubných pastách, sa spája s hormonálnymi poruchami a narušením funkcií štítnej žľazy. V niektorých krajinách je už zakázaná kvôli svojim potenciálne škodlivým účinkom na zdravie.

  • Umelé sladidlá a farbivá: Tieto látky nemajú žiadny zdravotný prínos a môžu prispievať k rôznym alergickým reakciám alebo zvýšenému riziku vzniku zubného kazu, keďže môžu podporovať vznik kyslého prostredia v ústach. Napríklad taký sacharin bol v rôznych štúdiách označený ako nebezpečný a rakovinotvorný.

Prečo prejsť na netoxické zubné pasty?

Netoxické zubné pasty ponúkajú výhody, ktoré ocení každý, kto sa stará o svoje zdravie a zdravie svojich blízkych. Prírodné zloženie týchto pást je navrhnuté tak, aby chránilo zuby a ďasná bez vedľajších účinkov. Tu sú hlavné dôvody, prečo sa rozhodnúť pre ekologickú starostlivosť o ústnu hygienu:

  1. Bezpečné zloženie bez chemikálií: Prírodné pasty sú vyrobené z čistých zložiek, ako sú bylinky, prírodné oleje a minerály. Nepoužívajú sa agresívne chemikálie, ktoré by mohli dráždiť citlivú sliznicu ústnej dutiny.

  2. Hydroxyapatit: Prírodná ochrana zubnej skloviny: Hydroxyapatit je minerál, ktorý tvorí prirodzenú štruktúru našich zubov. V posledných rokoch sa stal populárnou alternatívou k fluoridu v zubných pastách. Hydroxyapatit remineralizuje zuby, opravuje mikroskopické trhlinky v sklovine a pomáha udržať zuby pevné a odolné voči kazom. Na rozdiel od fluoridu, ktorý môže byť toxický vo veľkých množstvách,  hydroxyapatit je bezpečný a priateľský k nášmu telu. 

  3. Žiadne umelé penidlo: Netoxické pasty nikdy nepoužívajú SLS, ani iné náhradné peniace zložky. Preto nepenia. Takže čistia zuby bez rizika podráždenia alebo vriedkov.

  4. Prírodné antibakteriálne zložky: Namiesto agresívnych chemikálií, ako je triclosan, prírodné pasty často obsahujú zložky ako kokosový olej, čajovníkový olej alebo mätový olej, ktoré prirodzene bojujú proti baktériám a zanechávajú svieži dych.

  5. Šetrné k životnému prostrediu: Prírodné zubné pasty sú často balené v ekologických obaloch a ich zloženie je biologicky odbúrateľné, čo znamená, že sú priateľské k životnému prostrediu a neškodia vodným ekosystémom.

Záver: Netoxické zubné pasty ako krok k zdravej budúcnosti

Aj napriek tomu že mnoho ľudí čo skúšali prírodné zubné pasty malo pocit že zuby poriadne nevyčistia, opak je pravdou. Tento pocit je spôsobený tým že prírodné zubné pasty neobsahujú penidlá a tak vôbec nepenia. To však neznamená že nečistia a neprospievajú zubom a zdraviu ústnej dutiny.

Ak prechádzate na prírodné zubné pasty z tých klasických odporúčame na začiatok pasty s obsahom mäty pre pocit sviežeho dychu. 

Prechod na netoxickú zubnú pastu je malý krok s veľkými výhodami pre vaše zdravie i pre našu planétu. Zatiaľ čo tradičné zubné pasty obsahujú syntetické zložky, ktoré môžu dráždiť a poškodzovať naše telo, prírodné zubné pasty ponúkajú čistotu a účinnosť bez kompromisov. Či už chcete chrániť svoje zuby pomocou hydroxyapatitu, alebo sa vyhýbať potenciálne škodlivým látkam, ako sú SLS a fluorid, netoxické zubné pasty sú cestou k zdravšej ústnej hygiene.